Het Nederlandse arbeidsrecht wordt vanaf augustus dankzij een wetswijziging in lijn gebracht met nieuwe Europese wetgeving. Het gaat om veranderingen op gebied van:
Vanaf 1 augustus 2022 ben je als werkgever verplicht om alle kosten van een verplichte scholing of training te betalen. Inclusief de bijkomende kosten voor boeken en reiskosten. Ook moeten medewerkers de gelegenheid krijgen om de scholing tijdens werktijden te volgen. Je mag dus onderling geen afspraken meer maken over een verdeling van de kosten en bestaande afspraken hierover worden ongeldig.
Verplichte opleidingen zijn opleidingen die uit wetgeving, cao of een rechtspositieregeling voortvloeien. Maar ook scholing die nodig is om de functie uit te oefenen en scholing die nodig is om een functie te behouden.
Opleidingen die medewerkers verplicht moeten volgen om een beroepskwalificatie te krijgen, behouden of vernieuwen, vallen niet automatisch onder de verplichte opleidingen. Tenzij er een regeling is die jou verplicht om deze scholing aan te bieden.
Vanaf 1 augustus 2022 hebben werknemers voor het eerst een wettelijk recht om nevenwerkzaamheden te verrichten. Dit betekent dat je dit als werkgever alleen nog mag verbieden met een goede, objectieve reden. Je mag ook onderling geen afspraken meer maken over nevenwerkzaamheden die hiermee in strijd zijn. Bestaande afspraken die je hebt gemaakt zullen vervallen.
Als werknemer heb je al een informatieplicht ten opzichte van je personeel. De lijst met dingen waarover je medewerkers moet informeren wordt nog een stuk langer.
Hier moet je werknemers vanaf 1 augustus 2022 over informeren:
Door de wijzigingen die 1 augustus 2022 ingaan krijgen medewerkers dus een aantal nieuwe rechten, die voor jou als werkgever nadelig kunnen zijn. Als een bestaande werknemer een beroep doet op de nieuwe rechten, mag dit niet leiden tot opzeggen van de arbeidsovereenkomst.