Achtergrond: waarom de veranderingen?
De Nederlandse overheid werkt al geruime tijd aan het hervormen van de arbeidsmarkt. Het doel is om de groeiende groep zzp’ers en freelancers beter te beschermen en te voorkomen dat werkgevers misbruik maken van flexibele arbeidskrachten om te besparen op loonkosten en sociale premies.
Schijnzelfstandigheid zorgt er vaak voor dat zelfstandigen onvoldoende sociale zekerheid hebben, terwijl werkgevers onterecht kostenvoordelen behalen. Met de nieuwe maatregelen streeft de overheid naar een eerlijker speelveld.
Wet DBA 2025: De voornaamste veranderingen per 1 januari 2025
1. Versterking handhaving op schijnzelfstandigheid
-
- De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium opheffen dat was ingesteld na de introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA 2025).
- Dit houdt in dat de Belastingdienst scherper zal toezien op de naleving van regels rondom de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en er meer controle komt op het werken onder onjuiste arbeidsconstructies, waarbij zzp’ers eigenlijk als werknemers worden beschouwd.
- Wanneer een zzp’er in de praktijk werkt zoals een werknemer (bijvoorbeeld bij een opdracht waarbij de zelfstandige onder leiding en toezicht van de opdrachtgever staat), kan de Belastingdienst dit beschouwen als een dienstverband.
2. Invoering van de webmodule
-
- Een van de nieuwe instrumenten die ingezet wordt is de webmodule voor opdrachtgevers.
- Met deze webmodule kunnen opdrachtgevers via een digitale vragenlijst beoordelen of een opdracht geschikt is voor een zelfstandige en of het een feitelijk arbeidsovereenkomst vormt.
- Het resultaat van deze webmodule geeft aan of de opdrachtgever de zelfstandige zonder risico kan inhuren en dat er geen sprake zou kunnen zijn van schijnzelfstandigheid.
- Hoewel de uitkomsten van de webmodule vooralsnog een advies blijven, kunnen ze later gebruikt worden in de handhaving.
3. Heldere criteria voor het beoordelen van zelfstandigheid
-
- De huidige regels voor het beoordelen van zelfstandigheid zijn complex en vaak onduidelijk.
- Per 2025 worden deze criteria vereenvoudigd en aangescherpt, zodat zowel zzp’ers als opdrachtgevers beter weten waar ze aan toe zijn.
- Factoren zoals gezagsverhouding, inbedding in de organisatie, en ondernemersrisico zullen zwaarder wegen bij het bepalen of iemand als zelfstandige kan werken.
4. Afbouw van de opdrachtovereenkomst
-
- Het huidige systeem van de modelovereenkomsten uit de Wet DBA 2025 (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) zal uiteindelijk worden vervangen.
- De modelovereenkomsten waren bedoeld om opdrachtgevers en zzp’ers duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie, maar in de praktijk bleek dit systeem te ingewikkeld en leidde het niet tot de gewenste rechtszekerheid.
- In de loop van 2025 wordt verwacht dat de overheid met nieuwe vormen van contracten komt die eenvoudiger te gebruiken zijn, met minder ruimte voor interpretatie.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er of freelancer?
Staffyou heeft verschillende opdrachtgevers die in voorbereiding zijn op de aankomende veranderingen per 1 januari 2025. Deze opdrachtgevers zullen vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer maken van zzp’ers. Het aanbod van diensten voor zzp’ers zal hierdoor flink afnemen.
Hoe helpt Staffyou zzp’ers en freelancers in 2025?
Staffyou biedt twee soorten werk aan voor iedereen: dienstverband en freelancen.
Binnen dienstverband geniet je van dezelfde flexibiliteit en vrijheid als zzp. Je hebt volledige controle over waar en wanneer je werkt. Via de app kun je je diensten selecteren, je uren indienen en betaald krijgen. Daarnaast zijn er andere voordelen zoals snelle uitbetalingen, pensioenbijdragen en vakantiegeld - allemaal zonder administratieve gedoe!
Hieronder vind je een vergelijking tussen freelance(zzp) en dienstverband:
Overstappen naar uitzendwerk(dienstverband) is eenvoudig
Wanneer je al een freelance-account hebt bij Staffyou, kun je een eenvoudig een nieuw account aanmaken als uitzendkracht(dienstverband).
Met deze simpele stap behoud je je inkomen en flexibiliteit, terwijl je met een gerust gevoel weet dat je voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen.
Dit is hoe je dit doet:
-
- Log uit van je freelance-account op Staffyou
- Maak een nieuw account
- Kies de optie Dienstverband
- Onderteken het contract
- Kies je volgende shift en krijg betaald!
Plan je eigen shifts in en geniet van extra voordelen door vandaag nog uitzendkracht te worden bij Staffyou!
Inloggen